NedirTv?com sitesinin 4ncü kuruluş yıl dönümü etkinliklerinde düzenlenen WCF Eco System seminerinin görsel kaydıdır. Seminerde WCF Eco System' in parçlarına değinilmiş, Data Services, WebHttp Services ve RIA Services konularında örnekler yapılmıştır.
Bu görsel dersimizde, WCF Eco System' in bir parçası olan WCF Data Service' lerinde Projections sorgularının nasıl kullanılabileceğini incelemeye çalışıyoruz. Aslında kod adı Astoria olan Ado.Net Data Service' lerin 1.5 CTP2 sürümünde de duyurulan bu yetenek, zaten .Net Framework 4.0 içerisine gömülü olarak gelen WCF Data Service' ler için standartlaştırılmış bir özellik...
Bu görsel dersimizde, istemci uygulamalardan Ado.Net Data Service' lere dogru olan talepleri azaltmak için Batch Processing tekniginden nasil yararlanabilecegimizi inceliyoruz. Batch Processing sayesinde istemci ve sunucu arasindaki gereksiz Round-Trip' ler azaltilabilmektedir. Konuyu daha kolay analiz edebilmek içinde Fiddler isimli bir Http Debugging Proxy aracindan yararlaniyoruz.
Bu dersimizde Ado.Net Data Service' ler içerisine özel servis operasyolarinin nasil eklenebilecegini inceliyoruz. Özel servis operasyonlari sayesinde URL satirinda metod adlari kullanilarak sonuçlari alinmasi mümkündür. Bu noktada .Net 3.5 ile WCF mimarisine entegre edilen Web Programlama Modelinin önemli bir yeri vardir. Örnekte bu amaçla WebGet niteligi ile imzalanmis basit metodlara yer verilmis olup sonuçlar için yine LINQ sorgularindan yararlanilmistir.
Bu dersimizde ilk bölümde basladigimiz web uygulamasini tamamliyoruz. Bu kez DropDownList içerisinde seçilen publisher' a bagli employee' lari bir HTML Table içerisine aktarmak için Ado.Net Data Services' dan yararlaniyoruz. Bu islemleri yaparken yine web sayfasi içerisinde javascript kodlarina basvuruyoruz.
Bu bölümde Ajax tabanli bir Web Form içerisinden örnek bir Ado.Net Data Service' in nasil çagirilabilecegi incelenmektedir. Istemci tarafinda elde edilen sonuçlara ait satirlar JavaScript kodlari ile birer Option elementi haline getirilmekte ve sayfa üzerinde bulunan bir Select elementi içerisinde gösterilmektedir. Istemci tarafinda servis kullanimini kolaylastirmasi açisindan DataService.Debug.js isimli bir AJAX Client Library kütüphanesindende yararlanilmaktadir.
Bir önceki dersin devami niteliginde olan bu görsel anlatimda, birden fazla entity nesne örnegi üzerinden update islemleri ile iliskisel(Relational) nesneler üzerinden insert islemleri ele alinmaktadir. Yine sunucu tarafindaki islemlerin takibi için SQL Profiler aracindan yararlanilmakta olup istemci tarafinda basit bir Console uygulamasi kullanilmaktadir.
Bu görsel derste Ado.Net Data Services üzerinden insert, update ve delete islemlerinin nasil yapildigi incelenmeye baslanmaktadir. Ilk bölümde bir Entity nesne örneginin istemci tarafinda olusturulmasi, güncellenmesi ve silinmesi islemleri üzerinde durulmaktadir. Istemci bir Console uygulamasi olarak tasarlanmis olup servis tarafinda Entity Data Model(EDM) kullanilmaktadir. Bununla birlikte insert, update ve delete islemleri sirasinda sunucu tarafinda neler oldugunun irdelenmesi için SQL Profiler aracindan da yararlanilmaktadir.
Bu görsel dersimizde arka planda Entity Data Model(EDM) kullanan bir Ado.Net Data Service örneginin, basit bir istemci uygulama(Console Application) üzerinde nasil ele alinabilecegi incelenmektedir. Söz konusu servisin istemci tarafinda kullanilabilmesi için VS 2008 ortaminda proxy üretimi gerçeklestirilmektedir. Bununla birlikte proxy üretimi için DataSvcUtil aracinin nasil kullanilacagida gösterilmektedir. Ayrica; istemci uygulamanin söz konusu servis üzerinden RESTful modeline göre nasil talepte bulunabilecegi üzerinde durulmakta, bu amaçla istemci tarafinda kullanilabilecek iki temel teknik (CreateQuery, Execute metodlari ile LINQ ifadeleri) degerlendirilmektedir.
Bu görsel dersimizide Ado.Net Data Service' lerde LINQ provider kullanimina deginiyoruz. Bilindigi üzere Data Service Engine, DAL(Data Access Layer) içerisinde Entity Data Model(EDM) veya LINQ Provider' larini kullanmaktadir. LINQ Provider' lar sayesinde özellikle CLR Nesnelerinin belirli sartlari saglayaraktan Data Service olarak sunulusmasi imkani bulunmaktadir. Örnekte bu durumu iliskin olaraktan iki adet Entity tipi gelistirilmekte ve bu tiplere ait nesne örneklerini tasiyan IQueryable<T> tipinden özellikler Data Service üzerinden sorgulanarak test edilmektedir.
.NET 3.5 .NET Client Ado.Net Ado.Net Data Services AJAX Astoria Batch Batch Processing Client DAL Data Data Access Layer Data Service Engine Data Services DataSvxUtil Delete EDM Entity Entity Data Model Hello World Insert IQueryable istemci JavaScript Library LINQ LINQ Provider one to many Operations Processing Provider Proxy Relational REST RESTful RIA Services Rount-Trip Services Silverlight Update VS.2008 WCF WCF 4.0 wcf data service wcf eco system WebGet webhttp services windows communication foundation
.Net Framework 4.0 activities activity Ado.Net Ado.Net Data Services AJAX AJAX Enabled WCF Services animasyon appfabric arguments asenkron programlama ASP.NET ASP.NET 2.0 ASP.NET 4.0 ASP.NET AJAX ASP.Net MVC asp.net web api Astoria Backup Biztalk Biztalk Server C# C# C# 4.0 caching campagins Client Application Services ClientIDMode code-first Control Toolkit CRM CRM 4.0 Data Data Services Database Model date datetime2 datetimeoffset debug Delete Design Patterns DetailsView Disaster dublin dynamic Dynamic Language Runtime dynamics Dynamics CRM Dynamics CRM 4.0 EDM Entity Entity Data Model entity framework Expression Blend fırsat Fiyat Listeleri Flowchart genel hata yönetimi http Insert IronPython JQuery JSON kariyer Kurulum LINQ LINQ to XML Library linq Marketing Lists MasterPage Microsoft Microsoft CRM MOSS MOSS 2007 ms ms crm MVC NHibernate OpenFileDialog Podcast pricelists product Quick Campaigns Razor View Engine Recovery Resource REST RESTful Restore RIA roslyn RSS scaffolding ScriptManager Service Calendar Services SharePoint sifreleme Silverlight Silverlight 2 Silverlight 3 Silverlight 4 Silverlight 4 Beta Silverlight 5 Silverlight 5 Beta Spark View Engine Spatial Data SQL SQL Server Sql Server 2000 SQL Server 2008 Stored Procedure Taskbar time Timer trigger T-SQL Update UpdatePanel UpdateProgress User Control ürün ürün kataloğu ürün yapısı Validation variables VB.NET veri kontrolleri video View Vista Visual Studio Visual Studio 2005 Visual Studio 2008 Visual Studio 2010 WCF WCF 4.0 wcf RIA services web api webiner wf WF 4.0 Windows 7 Windows Client windows communication foundation Windows Form Windows Forms windows server appfabric WindowsAzure Workflow workflow console application workflow foundation Workflow Foundation 4.0 workflow foundation 4.0 ögreniyorum workflow foundation ögreniyorum WPF XAML xml Xml Web Services Yazilim